Mooie vormgeving = minder wetenschappelijk?

Begin 2018 was ik op een symposium van stichting print over wetenschap en design. Een van de sprekers was  Ilse Schrauwers. Zij heeft zich volledig gespecialiseerd in het vormgeven van proefschriften. Wat ik mooi vind aan haar werk is de structuur die ze aanbrengt in de boekjes. Ze maakt een soort route waarmee je makkelijk de weg kan vinden in het proefschrift. Ook erg mooi is de vormgeving van haar grafieken. Hiernaast een voorbeeld.



Na afloop van haar presentatie vroeg iemand uit het publiek of mooi vormgegeven proefschriften ook anders (beter of slechter) beoordeeld worden. Diegene kende een onderzoek waaruit bleek dat mooi vormgegeven informatie als minder wetenschappelijk gezien wordt.

Mooie vormgeving = minder wetenschappelijk?

Ilse had niet het idee dat dit het geval was bij haar proefschriften. Ik heb het onderzoek waaraan de vragensteller refereerde geprobeerd terug te vinden, maar zonder succes.

Het deed me wel denken aan een van mijn eerste opdrachten als freelancer: het tijdschrift Skepter een nieuwe lay-out geven. Veel lezers van dit blad hebben een wetenschappelijke achtergrond. De reacties na het uitbrengen van het eerste nummer waren overwegend positief. Maar er was ook commentaar: de inhoud van de Skepter was er op achteruit gegaan, het mocht wel wat wetenschappelijker. Terwijl op dat vlak niet zo veel veranderd was.



Reacties